• Free Practice Test & Review
How would you score if you took the GMAT

Available with Beat the GMAT members only code

• Free Trial & Practice Exam
BEAT THE GMAT EXCLUSIVE

Available with Beat the GMAT members only code

• 5 Day FREE Trial
Study Smarter, Not Harder

Available with Beat the GMAT members only code

• 1 Hour Free
BEAT THE GMAT EXCLUSIVE

Available with Beat the GMAT members only code

• Most awarded test prep in the world
Now free for 30 days

Available with Beat the GMAT members only code

• Get 300+ Practice Questions

Available with Beat the GMAT members only code

• Magoosh
Study with Magoosh GMAT prep

Available with Beat the GMAT members only code

• Award-winning private GMAT tutoring
Register now and save up to $200 Available with Beat the GMAT members only code • 5-Day Free Trial 5-day free, full-access trial TTP Quant Available with Beat the GMAT members only code • Free Veritas GMAT Class Experience Lesson 1 Live Free Available with Beat the GMAT members only code ## Math vs English This topic has 1 expert reply and 2 member replies jng1103 Newbie | Next Rank: 10 Posts Joined 21 Jan 2007 Posted: 2 messages #### Math vs English Tue Feb 06, 2007 12:56 am While working on Math questions from OG, I've been very frustrated on several occassions that the questions were written in a very confusing way to understand, especially for those non-English students like myself. Here is one good example. (Perhpas I am too dumb to understand) A shipment of 1500 heads of cabbage, each of which was approximately the same size, was purchased for$600. The day the shipment arrived, 2/3 of the heads were sold, each at 25% above the cost per head. The following day, the rest were sold at a price per head equal to 10% less than the price each head sold for on the day before. What was the gross profit on this shipment?
A. $100 B.$115
C. $125 D.$130
E. $135 This question isnt tough at all. However, the statement "...10% less ... sold for on the day before" is very confusing. If you chose 10% less than 25%, the answer would be$130(D). If you chose 10% less than original price (=90%), the answer would be $125 (C). Based on my understanding (sorry for my poor English), the statement clearly stated that "10% less than the day before" which should be 15% (25%-10%). I was wrong, not because I got stuck with the Math, but with the poorly structured on this question. I'd like to avoid this kinda mistake in the near future, and what's the best solution? Jimbo ### Top Member Roland2rule Legendary Member Joined 30 Aug 2017 Posted: 667 messages Followed by: 3 members Sun Nov 05, 2017 11:29 am Total cost price for 1500 heads =$1500
cost price per head = 600/1500 = $0.4 on the 1st day, two-third were sold i.e 2/3 of 1500 heads =1000 heads were sold selling price per head = cost price per head + %profit = 0.4 + 25% of$0.4
= 1.25 (0.4) = $0.5 Total selling price = 1000 *$0.5 = $500 on the 2nd day, the rest were sold. i.e 1500-1000 = 500heads selling price per head = 10% less than selling price on 1st day =$0.5 - 10% of $0.5 = 0.9 (0.5) =$0.45
Total selling price on 2nd day = 500 * $0.45 =$225
Total selling price for 1500 heads = $500 +$225 = $725 therefore, Gross profit = selling price - cost price =$725 - $600 =$125

### GMAT/MBA Expert

Stacey Koprince GMAT Instructor
Joined
27 Dec 2006
Posted:
2228 messages
Followed by:
681 members
639
GMAT Score:
780
Wed Feb 07, 2007 10:08 pm
Redh is right - you have to read every single word. The test is actually pretty precise with its language - if they had meant us to use percentage, they would have said percentage, not price.

Just remember that every single word you read is there for a reason.

_________________
Please note: I do not use the Private Messaging system! I will not see any PMs that you send to me!!

Stacey Koprince
GMAT Instructor
Director of Online Community
Manhattan GMAT

Contributor to Beat The GMAT!

Free Manhattan Prep online events - The first class of every online Manhattan Prep course is free. Classes start every week.
redh Newbie | Next Rank: 10 Posts
Joined
28 Oct 2006
Posted:
2 messages
Wed Feb 07, 2007 6:03 am
True this is a relatively easy or more like average math exercise.

I am not a native speaker also and what I can see as your mistake is the following:

The question did not clearly state what you said!

Not "... 10% than the day before" BUT

....sold at a price per head equal to 10% less than the price each head sold for on the day before.

The emphasis of the statement is ..,10% discount on the price of \$ 0.5 and NOT 10% discount on the PERCENTAGE ITSELF the 25%.

I actually disagree with you I think it is quite clear what the question asks. Try to read slowly and carefully and you will definitely see how this goes!

MY SOLUTION PATH BRIEFLY
600/1500= 0.4
125% of 0.4 = 0.5
10% discount ON 0.5 equals 0.45

1000 x 0.5 = 500
500 x 0.45 = 225

725-600= 125

Good luck to you....
Good luck to me ...my examination is 16 february!!

Peace

### Best Conversation Starters

1 lheiannie07 108 topics
2 Roland2rule 63 topics
3 ardz24 63 topics
4 LUANDATO 50 topics
5 AAPL 42 topics
See More Top Beat The GMAT Members...

### Most Active Experts

1 GMATGuruNY

The Princeton Review Teacher

152 posts
2 Jeff@TargetTestPrep

Target Test Prep

106 posts
3 Rich.C@EMPOWERgma...

EMPOWERgmat

104 posts
4 Scott@TargetTestPrep

Target Test Prep

96 posts
5 Max@Math Revolution

Math Revolution

87 posts
See More Top Beat The GMAT Experts