An airport conveyor belt is 120 meters long, and moves at a constant rate of 2m/s. A man carrying two suitcases walks at

This topic has expert replies
Legendary Member
Posts: 1165
Joined: 14 Oct 2017
Followed by:3 members

Timer

00:00

Your Answer

A

B

C

D

E

Global Stats

An airport conveyor belt is 120 meters long and moves at a constant rate of 2m/s. A man carrying two suitcases walks at a constant rate of 4m/s. How long will it take him to cross from one end of the conveyor belt to the other, if the man only walks for half the time he is on the conveyor belt?

A. 25 seconds
B. 30 seconds
C. 42 seconds
D. 45 seconds
E. 54 seconds

Answer: B

Source: Magoosh

Legendary Member
Posts: 1683
Joined: 29 Oct 2017
Followed by:6 members
VJesus12 wrote:
Tue Sep 22, 2020 7:20 am
An airport conveyor belt is 120 meters long and moves at a constant rate of 2m/s. A man carrying two suitcases walks at a constant rate of 4m/s. How long will it take him to cross from one end of the conveyor belt to the other, if the man only walks for half the time he is on the conveyor belt?

A. 25 seconds
B. 30 seconds
C. 42 seconds
D. 45 seconds
E. 54 seconds

Answer: B

Source: Magoosh
Let \(d=\)distance man moves while standing
if standing and walking time are equal, then \(\dfrac{d}{2}=\dfrac{120-d}{6} \Longrightarrow d=30\) meters

\(\dfrac{30}{2}+\dfrac{90}{6}=30\) seconds total time to cross entire conveyor belt

Therefore, B

GMAT/MBA Expert

User avatar
GMAT Instructor
Posts: 5549
Joined: 25 Apr 2015
Location: Los Angeles, CA
Thanked: 43 times
Followed by:24 members
VJesus12 wrote:
Tue Sep 22, 2020 7:20 am
An airport conveyor belt is 120 meters long and moves at a constant rate of 2m/s. A man carrying two suitcases walks at a constant rate of 4m/s. How long will it take him to cross from one end of the conveyor belt to the other, if the man only walks for half the time he is on the conveyor belt?

A. 25 seconds
B. 30 seconds
C. 42 seconds
D. 45 seconds
E. 54 seconds

Answer: B

Solution:

If he walks but does not use the conveyor belt, it will take him 120/4 = 30 seconds to walk the length of the conveyor belt.

Therefore, he walks for 15 seconds on the conveyor belt before he stops and lets the conveyor belt move at its own speed.

For the 15 seconds he walks on the conveyor belt, he’s moving 4 + 2 = 6 m/s.

Therefore, he moves 6 x 15 = 90 meters on the conveyor belt while he is walking on it.

For the remaining 30 meters that he is not walking, it takes 30/2 = 15 seconds.

Therefore, it takes a total of 15 + 15 = 30 seconds to move from one end of the conveyor belt to the other.

Alternate Solution:

Let’s keep in mind that the rate of the man is 2 + 4 = 6 m/s when he is walking on the conveyor belt and 2 m/s when he is standing still on the conveyor belt. In the light of this information, let’s test each answer choice.

A) 25 seconds

If the entire trip took 25 seconds, he walks 12.5 seconds on the conveyor belt and stands still for another 12.5 seconds. Therefore, he covers a distance of (12.5)*6 + (12.5)*2 = 75 + 25 = 100 meters. Answer choice A is not correct.

B) 30 seconds

If the entire trip took 30 seconds, he walks 15 seconds on the conveyor belt and stands still for another 15 seconds. Therefore, he covers a distance of (15)*6 + (15)*2 = 90 + 30 = 120 meters. Answer choice B is correct.

Answer: B

Scott Woodbury-Stewart
Founder and CEO
scott@targettestprep.com

Image

See why Target Test Prep is rated 5 out of 5 stars on BEAT the GMAT. Read our reviews

ImageImage