## A farmer spent $35 on feed for chickens and goats. He spent 40% money on chicken feed, which he bought at a 20% discount ##### This topic has expert replies Moderator Posts: 1618 Joined: 29 Oct 2017 Thanked: 1 times Followed by:5 members ### A farmer spent$35 on feed for chickens and goats. He spent 40% money on chicken feed, which he bought at a 20% discount

by M7MBA » Thu Sep 17, 2020 1:06 am
A farmer spent $35 on feed for chickens and goats. He spent 40% money on chicken feed, which he bought at a 20% discount off the full price, and spent the rest on goat feed, which he bought at full price. If the farmer had paid full price for both the chicken feed and the goat feed, what amount would he have spent on the chicken feed and goat feed combined? A.$37.80
B. $38.50 C.$39.20
D. $39.50 E.$40.60

Source: Official Guide

### GMAT/MBA Expert

GMAT Instructor
Posts: 6249
Joined: 25 Apr 2015
Location: Los Angeles, CA
Thanked: 43 times
Followed by:24 members

### Re: A farmer spent $35 on feed for chickens and goats. He spent 40% money on chicken feed, which he bought at a 20% disc by [email protected] » Thu Sep 24, 2020 7:01 am M7MBA wrote: Thu Sep 17, 2020 1:06 am A farmer spent$35 on feed for chickens and goats. He spent 40% money on chicken feed, which he bought at a 20% discount off the full price, and spent the rest on goat feed, which he bought at full price. If the farmer had paid full price for both the chicken feed and the goat feed, what amount would he have spent on the chicken feed and goat feed combined?

A. $37.80 B.$38.50
C. $39.20 D.$39.50
E. $40.60 Answer: B Source: Official Guide Solution: The farmer spent 35 x 0.4 = 14 dollars on feed for chickens and thus 21 dollars on goat feed. The 14 dollars for chicken feed represented the price for the feed at a 20% discount. If we let p = the regular price of the chicken feed, we can create the equation: 0.8p = 14 p = 14/0.8 = 17.5 Thus, if the farmer had paid regular price for both feeds, he would have spent 17.5 + 21 =$38.50.