• 7 CATs FREE!
    If you earn 100 Forum Points

    Engage in the Beat The GMAT forums to earn
    100 points for $49 worth of Veritas practice GMATs FREE

    Veritas Prep
    VERITAS PRACTICE GMAT EXAMS
    Earn 10 Points Per Post
    Earn 10 Points Per Thanks
    Earn 10 Points Per Upvote
    REDEEM NOW

PS: Hotel rooms

This topic has expert replies
Junior | Next Rank: 30 Posts
Posts: 13
Joined: 22 Jan 2007
Thanked: 3 times

PS: Hotel rooms

by VirtualM » Tue Jan 30, 2007 11:00 pm
From GMAT Paper Test 37,

A certain hotel has 1,400 single and 420 double rooms. Each room is cleaned by one person. If one person can clean a single room every 15 minutes and a double room every 20 minutes, how many cleaning persons are needed to clean all of the rooms if each person works for exactly 7 hours?

A) 65
B) 70
C) 80
D) 90
E) 265

Here's how I solved the question:

x = no. of cleaning persons to work on all of the rooms

[x][(1/0.25)(7) + (1/0.33)(7)] = 1,400 + 420

x = 37.14

Clearly, I didn't answer correctly since my answer isn't in any of the choices. Can someone show me how to solve this problem? Please show and explain using the rate/time formula, so I can see where I went wrong in the equation. :D

Newbie | Next Rank: 10 Posts
Posts: 9
Joined: 05 Jan 2007

Hotel Rooms

by slimsohn » Wed Jan 31, 2007 4:21 am
I think the answer would be 70 (B).

Think of this as 2 seprate actions: cleaning the single rooms and cleaning the double rooms.

420 double rooms * (1hr/3rooms) = 140 hours of work
1400 single rooms * (1hr/4rooms) = 350 hours of work

Total hours = 490 hours of work
490 hours * (1person/7hours) = 70 people

Newbie | Next Rank: 10 Posts
Posts: 2
Joined: 12 Jun 2006
Location: USA

by rs123 » Wed Jan 31, 2007 12:08 pm
virtualM,

Your equation suggests that each person works on both type of rooms in the same hour and this is not correct.

Newbie | Next Rank: 10 Posts
Posts: 6
Joined: 02 Feb 2007

by telugupilla » Fri Feb 02, 2007 1:28 pm
================
Single bedrooms = 1400*15/60 = 350 hrs
Double bedrooms = 420 * 20/60 = 140 hrs

Total time = 490hrs

1person can work 7hrs
70 people can finish the job in 490hrs.

So Answer:70 people?

Junior | Next Rank: 30 Posts
Posts: 13
Joined: 22 Jan 2007
Thanked: 3 times

by VirtualM » Sat Feb 03, 2007 3:32 am
Yep, the OA is B) 70.

Master | Next Rank: 500 Posts
Posts: 171
Joined: 16 Apr 2010
Thanked: 1 times

by san2009 » Tue Jul 13, 2010 2:45 am
alternate method
keep the single and double rooms separate

one person works 7 hrs or 420 minutes
that one person can clean 420/15=28 single rooms in 7 hrs and/or clean 420/20=21 double rooms in 7 hrs
if one person can clean 28 single rooms in 7 hrs then you will need 1400/28 people to clean the single rooms
and you will need 420/21 people to clean the double rooms
the sum of those two = 50+20=70