Today, Samson’s Train traveled at a constant rate along a straight North-South route that included the famous 10-mile

This topic has expert replies
Moderator
Posts: 6689
Joined: 07 Sep 2017
Followed by:21 members

Today, Samson’s Train traveled at a constant rate along a straight North-South route that included the famous 10-mile

by BTGmoderatorDC » Mon Aug 17, 2020 6:22 pm

00:00

A

B

C

D

E

Global Stats

Today, Samson’s Train traveled at a constant rate along a straight North-South route that included the famous 10-mile long Chasm Bridge. Was Samson’s Train on the Chasm Bridge at 2:00 p.m.?

(1) At 9:00 a.m., Samson’s Train was 200 miles north of the Chasm Bridge, and at 4:00 p.m, the train was 140 miles south of Chasm Bridge.

(2) Samson’s Train started its trip at 6:00 a.m., and traveled at a rate of less than 70 miles per hour.

OA A

Source: Manhattan Prep

GMAT Instructor
Posts: 15537
Joined: 25 May 2010
Location: New York, NY
Thanked: 13060 times
Followed by:1903 members
GMAT Score:790

Re: Today, Samson’s Train traveled at a constant rate along a straight North-South route that included the famous 10-mil

by GMATGuruNY » Tue Aug 18, 2020 2:48 am

00:00

A

B

C

D

E

Global Stats

BTGmoderatorDC wrote:
Mon Aug 17, 2020 6:22 pm
Today, Samson’s Train traveled at a constant rate along a straight North-South route that included the famous 10-mile long Chasm Bridge. Was Samson’s Train on the Chasm Bridge at 2:00 p.m.?

(1) At 9:00 a.m., Samson’s Train was 200 miles north of the Chasm Bridge, and at 4:00 p.m, the train was 140 miles south of Chasm Bridge.

(2) Samson’s Train started its trip at 6:00 a.m., and traveled at a rate of less than 70 miles per hour.
Statement 1;
Between 9am and 4pm -- a total of 7 hours -- the total distance traveled by the train = (200 north of the bridge) + (10-mile bridge) + (140 miles south of the bridge) = 200+10+140 = 350 miles.
Since 350 miles are traveled in 7 hours, the train's rate = d/t = 350/7 = 50 mph.
Distance traveled in the 5 hours between 9am and 2pm = rt = 50*5 = 250 miles.
Since the 250 miles traveled by 2pm is 40 miles greater than the 210-mile blue distance above, the train at 2pm must be 40 miles south of the bridge.
Thus, the answer to the question stem is NO.
SUFFICIENT.

Statement 2:
No information about the distance between the 6am starting point and the location of the bridge.
INSUFFICIENT.

Private tutor exclusively for the GMAT and GRE, with over 20 years of experience.
Followed here and elsewhere by over 1900 test-takers.
I have worked with students based in the US, Australia, Taiwan, China, Tajikistan, Kuwait, Saudi Arabia -- a long list of countries.
My students have been admitted to HBS, CBS, Tuck, Yale, Stern, Fuqua -- a long list of top programs.

As a tutor, I don't simply teach you how I would approach problems.
I unlock the best way for YOU to solve problems.