Three secretaries working together can type 36 pages of text in half an hour. If the typing speeds of the secretaries are in a 4:3:2 ratio, how long will it take the slowesttyping secretary working alone to type 52 pages of text?
1 hour and 34 minutes
1 hour and 45 minutes
2 hours and 24 minutes
3 hours and 15 minutes
3 hours and 25 minutes
OA D
secretaries
This topic has expert replies

 Legendary Member
 Posts: 882
 Joined: 20 Feb 2009
 Thanked: 15 times
 Followed by:1 members
 GMAT Score:690

 GMAT Instructor
 Posts: 1302
 Joined: 19 Oct 2009
 Location: Toronto
 Thanked: 539 times
 Followed by:163 members
 GMAT Score:800
Hi crackgmat007,crackgmat007 wrote:Three secretaries working together can type 36 pages of text in half an hour. If the typing speeds of the secretaries are in a 4:3:2 ratio, how long will it take the slowesttyping secretary working alone to type 52 pages of text?
1 hour and 34 minutes
1 hour and 45 minutes
2 hours and 24 minutes
3 hours and 15 minutes
3 hours and 25 minutes
OA D
Their speeds are in a 4:3:2 ratio. So, if we split the job into 9 (4+3+2) parts, the fastest secretary will have contribued 4/9 towards the job, the middle one 3/9, and the slowest secretary contributed 2/9 towards the job.
So, the slowest secretary manages 2/9 of 36 pages in a half an hour: 2/9 * 36 = 8 pages in a half an hour. Then, her rate per hour is 16 pages per hour.
It will take her 52/16 = 3.25 hours, or three hours and fifteen minutes to type 52 pages. Choose D.
Kaplan Teacher in Toronto

 Legendary Member
 Posts: 833
 Joined: 04 Aug 2008
 Thanked: 13 times
let total x no. of pages
in 1 hr they will type
4x+3x+2x = 72 pages
x = 8
1st type = 4*8 = 32 pages/hr
2nd type = 24 pages/hr
3rd type = 2*8 = 16 pages/hr
So, for typing 52 pages
3 will take
3hr = 48 pages
and for 4 pages = 1/4hr = 15min
hence 3 hrs 15 min
Ans is D/
in 1 hr they will type
4x+3x+2x = 72 pages
x = 8
1st type = 4*8 = 32 pages/hr
2nd type = 24 pages/hr
3rd type = 2*8 = 16 pages/hr
So, for typing 52 pages
3 will take
3hr = 48 pages
and for 4 pages = 1/4hr = 15min
hence 3 hrs 15 min
Ans is D/