## PS Caterers

##### This topic has expert replies
Legendary Member
Posts: 2330
Joined: 15 Jan 2010
Thanked: 56 times
Followed by:26 members

### PS Caterers

by mundasingh123 » Wed Aug 24, 2011 1:38 pm
On a wedding catering service, An experienced chef can prepare a service for a wedding in 8 hours while an novice chef would finish the preparations in 12 hours.

If the catering service employs the same number of novice and experienced chefs, then how many chefs would it take to prepare a wedding service in 1 hour and 36 minutes?
Explain this question

(1)2
(2)3
(3)4
(4)6
(5)8

GMAT Instructor
Posts: 15532
Joined: 25 May 2010
Location: New York, NY
Thanked: 13060 times
Followed by:1897 members
GMAT Score:790
by GMATGuruNY » Wed Aug 24, 2011 1:52 pm
mundasingh123 wrote:On a wedding catering service, An experienced chef can prepare a service for a wedding in 8 hours while an novice chef would finish the preparations in 12 hours.

If the catering service employs the same number of novice and experienced chefs, then how many chefs would it take to prepare a wedding service in 1 hour and 36 minutes?
Explain this question

(1)2
(2)3
(3)4
(4)6
(5)8
Let service = 24 units.
Rate for each experienced chef = w/t = 24/8 = 3 units per hour.
Rate for each novice chef = w/t = 24/12 = 2 units per hour.
Combined rate for 1 experienced chef and 1 novice chef working together = 3+2 = 5 units per hour.
To produce 24 units in 1.6 hours, rate = w/t = 24/1.6 = 15 units per hour.
Since each pair of chefs produces 5 units per hour, number of pairs needed = 15/5 = 3.
Total number of chefs in 3 pairs = 2*3 = 6.

Mitch Hunt
Private Tutor for the GMAT and GRE
[email protected]

If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "UPVOTE" icon.

Available for tutoring in NYC and long-distance.
Student Review #1
Student Review #2
Student Review #3

Senior | Next Rank: 100 Posts
Posts: 79
Joined: 03 Jun 2010
Thanked: 1 times
by crackinggmat » Wed Aug 24, 2011 7:02 pm
work done by exp chef in 1 hr 1/8
work done by novice chef in 1 hr is 1/12
combined rate 1/8 + 1/12 = 5/24
now let n exp chef and n novice chef work together

combined work done in 1 hr is n/8 + n/12 = 5n/24
thus work done combined in 1.6 hrs(1 hr and 36 min) is 5n/24 *1.6 , which is equal to 1 job
therefore n= 3
total no of chefs is 2n = 6

Legendary Member
Posts: 540
Joined: 20 Dec 2008
Thanked: 37 times
Followed by:6 members
by navami » Thu Aug 25, 2011 2:24 am
1+ for D) 6
This time no looking back!!!
Navami

• Page 1 of 1