In 2004, the cost of 1 year-long print subscription to a certain newspaper was $4 per week. In 2005, the newspaper intro

This topic has expert replies
Legendary Member
Posts: 2276
Joined: 14 Oct 2017
Followed by:3 members

Timer

00:00

Your Answer

A

B

C

D

E

Global Stats

In 2004, the cost of 1 year-long print subscription to a certain newspaper was $4 per week. In 2005, the newspaper introduced a new rate plan for 1 year-long print subscription: $3 per week for the first 40 weeks of 2005 and $2 per week for the remaining weeks of 2005. How much less did 1 year-long print subscription to this newspaper cost in 2005 than in 2004?

A. $64
B. $78
C. $112
D. $144
E. $304

Answer: A

Source: Official Guide

Junior | Next Rank: 30 Posts
Posts: 24
Joined: 29 Jun 2011
52 weeks in a year
Total cost in 2004 : 208 $$ (52*4)
Total cost in 2005 : 144$$ (40*3 + 12*2)

Difference : 64 $$

GMAT/MBA Expert

User avatar
GMAT Instructor
Posts: 6526
Joined: 25 Apr 2015
Location: Los Angeles, CA
Thanked: 43 times
Followed by:28 members
VJesus12 wrote:
Mon Sep 21, 2020 6:51 am
In 2004, the cost of 1 year-long print subscription to a certain newspaper was $4 per week. In 2005, the newspaper introduced a new rate plan for 1 year-long print subscription: $3 per week for the first 40 weeks of 2005 and $2 per week for the remaining weeks of 2005. How much less did 1 year-long print subscription to this newspaper cost in 2005 than in 2004?

A. $64
B. $78
C. $112
D. $144
E. $304

Answer: A

Source: Official Guide
Solution:

Since there are 52 weeks in a year, a 1 year-long print subscription in 2004 cost 4 x 52 = $208. However, a 1 year-long print subscription in 2005 cost 3 x 40 + 2 x (52 - 40) = 120 + 24 = $144. Therefore, a 1 year-long print subscription in 2005 cost 208 - 144 = $64 less than that in 2004.

Answer: A

Scott Woodbury-Stewart
Founder and CEO
[email protected]

Image

See why Target Test Prep is rated 5 out of 5 stars on BEAT the GMAT. Read our reviews

ImageImage