• Kaplan Test Prep
    Free Practice Test & Review
    How would you score if you took the GMAT

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Kaplan Test Prep
  • Economist Test Prep
    Free Trial & Practice Exam
    BEAT THE GMAT EXCLUSIVE

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Economist Test Prep
  • PrepScholar GMAT
    5 Day FREE Trial
    Study Smarter, Not Harder

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    PrepScholar GMAT
  • e-gmat Exclusive Offer
    Get 300+ Practice Questions
    25 Video lessons and 6 Webinars for FREE

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    e-gmat Exclusive Offer
  • Target Test Prep
    5-Day Free Trial
    5-day free, full-access trial TTP Quant

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Target Test Prep
  • EMPOWERgmat Slider
    1 Hour Free
    BEAT THE GMAT EXCLUSIVE

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    EMPOWERgmat Slider
  • Veritas Prep
    Free Veritas GMAT Class
    Experience Lesson 1 Live Free

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Veritas Prep
  • Magoosh
    Magoosh
    Study with Magoosh GMAT prep

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Magoosh
  • Varsity Tutors
    Award-winning private GMAT tutoring
    Register now and save up to $200

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Varsity Tutors

Socialists are always difficult people! - EXPERTS?

This topic has 1 member reply
gmatrant Master | Next Rank: 500 Posts Default Avatar
Joined
03 Oct 2007
Posted:
416 messages
Followed by:
1 members
Thanked:
10 times

Socialists are always difficult people! - EXPERTS?

Post Sun Feb 05, 2012 10:53 pm
Elapsed Time: 00:00
  • Lap #[LAPCOUNT] ([LAPTIME])
    In mid-February 1917, a women's movement independent of political affiliation erupted in New York City, the strong holder of the socialist party in the United States. Protesting against the high cost of living, thousands of women refused to buy chickens, fish, and vegetables. The boycott shut down much of the cities?foodstuff marketing for two week, riveting public attention on the issues of food prices, which had increased partly as a result of increased of exports of food to Europe that had been occurring since the outbreak of First World War.

    By 1917 the socialist party had established itself as a major political presence in New York City. New York Socialists, whose customary sphere of struggle electoral work and trade union organizing, seized the opportunity and quickly organized struggle was valuable insofar as it moved United States on step closer to socialism.

    Although the New York Socialists saw the cost-of-living issue as, at best, secondary to tertiary to the real task at hand, the boycotters, by sharp contrast, joined the price protest to movement out of an urgent and deeply felt commitment to the cost-of-living issue. A shared experience of swiftly declining living standards caused by rising food price drove these women to protest. Consumers organizing spoke directly to their daily lives and concerns; they saw cheaper food as a valuable end in itself. Food price protests were these women's way of organizing at their own workplace, as workers whose occupation was shopping and preparing food for their families.

    (Q1)

    The author suggests which of the following about
    the New York Socialists’ commitment to the costof-
    living movement?
    A. It lasted for a relatively short period of time.
    B. It was stronger than their commitment to the
    Suffrage struggle.
    C. It predated the cost-of-living protests that
    Erupted in 1917.
    D. It coincided with their attempts to bring more
    Women into union organizing.
    E. It explained the popularity of the Socialist
    party in New York City.

    OA is D.
    I chose A since it is very clearly given in the passage that "socialist's brief commitment".

    (Q3)
    Which of the following best states the function of the
    passage as a whole?
    A. To contrast the views held by the Socialist party
    and by the boycotting women of New York City
    on the cost-of-living issue
    B. To analyze the assumptions underlying opposing
    viewpoints within the New York Socialist
    party of 1917
    C. To provide a historical perspective on different
    approaches to the resolution of the cost-ofliving
    issue.
    D. To chronicle the sequence of events that led
    to the New York Socialist party’s emergence
    as a political power
    E. To analyze the motivations behind the Socialist
    party’s involvement in the women’s suffrage
    movement
    OA is C
    I chose A, did they not have contrasting view points?

    (Q4)
    According to the passage ,most New York
    Socialists believed which of the following about
    the cost-of-living movement?
    A. It was primarily a way to interest women
    in joining the Socialist party.
    B. It was an expedient that was useful only
    insofar as it furthered other goals.
    C. It would indirectly result in an increase in
    the number of women who belonged to
    labor unions.
    D. It required a long-term commitment but
    Inevitably represented a direct step
    Toward socialism.
    E. It served as an effective complement to
    union organizing

    OA is B.
    I chose E. Socialists believed that union organizing was the best method through with to combat the cost of living issue and they sought to divert the cost of living movement into alternate channels of protest. So in effect doesn't it complement union organizing . (Lines 35-40).

    The above questions look tricky to me. Please give a detailed explanation as to why you chose an answer as opposed to just providing the answer option.

    _________________
    A kudos or thanks would do great if my answer has helped you Smile

    Need free GMAT or MBA advice from an expert? Register for Beat The GMAT now and post your question in these forums!
    Anaira Mitch Master | Next Rank: 500 Posts
    Joined
    26 Oct 2016
    Posted:
    188 messages
    Followed by:
    3 members
    Thanked:
    3 times
    Post Tue Jul 04, 2017 6:35 am
    -The author talks about the emergence of a women’s movement in New York in 1917
    -The author then talks about the motives held by the socialist party to support the women’s movement

    1 . “Underneath the Socialists’ brief commitment to cost-of-living organizing lay a basic indifference to the issue itself"
    The word brief in the excerpt above suggests that it lasted for a relatively short period of time . Answer A

    2. “the boycotters, by sharp contrast, joined the price protest movement out of an urgent and deeply felt commitment to the cost-of-living issue"
    The word urgent in the above excerpt suggests that option (A) is the right answer choice.

    3. The passage’s basic function is to analyze the motives held by the socialist party in supporting the women’s movement that erupted in New York in 1917. Hence option (E) is the correct answer choice.

    4. “most Socialists ultimately sought to divert the cost-of-living movement into alternative channels of protest"
    Option (B) is a word justification of the above and is hence correct.

    Best Conversation Starters

    1 Vincen 152 topics
    2 lheiannie07 61 topics
    3 Roland2rule 49 topics
    4 LUANDATO 44 topics
    5 ardz24 40 topics
    See More Top Beat The GMAT Members...

    Most Active Experts

    1 image description Brent@GMATPrepNow

    GMAT Prep Now Teacher

    140 posts
    2 image description Rich.C@EMPOWERgma...

    EMPOWERgmat

    110 posts
    3 image description EconomistGMATTutor

    The Economist GMAT Tutor

    109 posts
    4 image description GMATGuruNY

    The Princeton Review Teacher

    107 posts
    5 image description DavidG@VeritasPrep

    Veritas Prep

    72 posts
    See More Top Beat The GMAT Experts