• Target Test Prep
    5-Day Free Trial
    5-day free, full-access trial TTP Quant

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Target Test Prep
  • Veritas Prep
    Free Veritas GMAT Class
    Experience Lesson 1 Live Free

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Veritas Prep
  • PrepScholar GMAT
    5 Day FREE Trial
    Study Smarter, Not Harder

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    PrepScholar GMAT
  • EMPOWERgmat Slider
    1 Hour Free
    BEAT THE GMAT EXCLUSIVE

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    EMPOWERgmat Slider
  • Varsity Tutors
    Award-winning private GMAT tutoring
    Register now and save up to $200

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Varsity Tutors
  • Magoosh
    Magoosh
    Study with Magoosh GMAT prep

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Magoosh
  • Kaplan Test Prep
    Free Practice Test & Review
    How would you score if you took the GMAT

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Kaplan Test Prep
  • e-gmat Exclusive Offer
    Get 300+ Practice Questions
    25 Video lessons and 6 Webinars for FREE

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    e-gmat Exclusive Offer
  • Economist Test Prep
    Free Trial & Practice Exam
    BEAT THE GMAT EXCLUSIVE

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Economist Test Prep

OG All the cells in a particular plant

This topic has 3 expert replies and 0 member replies
AbeNeedsAnswers Master | Next Rank: 500 Posts Default Avatar
Joined
02 Jul 2017
Posted:
191 messages
Followed by:
2 members
Thanked:
1 times

OG All the cells in a particular plant

Post Sun Sep 17, 2017 3:14 pm
Elapsed Time: 00:00
  • Lap #[LAPCOUNT] ([LAPTIME])
    All of the cells in a particular plant start out with the same complement of genes. How then can these cells differentiate and form structures as different as roots, stems, leaves, and fruits? The answer is that only a small subset of the genes in a particular kind of cell are expressed, or turned on, at a given time. This is accomplished by a complex system of chemical messengers that in plants include hormones and other regulatory molecules. Five major hormones have been identified: auxin, abscisic acid, cytokinin, ethylene, and gibberellin. Studies of plants have now identified a new class of regulatory molecules called oligosaccharins.

    Unlike the oligosaccharins, the five well-known plant hormones are pleiotropic rather than specific; that is, each has more than one effect on the growth and development of plants. The five has so many simultaneous effects that they are not very useful in artificially controlling the growth of crops. Auxin, for instance, stimulates the rate of cell elongation, causes shoots to grow up and roots to grow down, and inhibits the growth of lateral shoots. Auxin also causes the plant to develop a vascular system, to form lateral roots, and to produce ethylene.

    The pleiotropy of the five well-studied plant hormones is somewhat analogous to that of certain hormones in animal. For example, hormones from the hypothalamus in the brain stimulate the anterior lobe of the pituitary gland to synthesize and release many different hormones, one of which stimulates the release of hormones from the adrenal cortex. These hormones have specific effects on target organs all over the body. One hormone stimulates the thyroid gland, for example, another the ovarian follicle cells, and so forth. In other words, there is a hierarchy of hormones. Such a hierarchy may also exist in plants. Oligosaccharins are fragments of the cell wall released by enzymes: different enzymes release different oligosaccharins. There are indications that pleiotropic plant hormones may actually function by activating the enzymes that release these other, more specific chemical messengers from the cell wall.

    128. According to the passage, the five well-known plant hormones are not useful in controlling the growth of crops because
    (A) it is not known exactly what functions the hormones perform
    (B) each hormone has various effects on plants
    (C) none of the hormones can function without the others
    (D) each hormone has different effects on different kinds of plants
    (E) each hormone works on only a small subset of a cell's genes at any particular time

    192. The passage suggests that the place of hypothalamic hormones in the hormonal hierarchies of animals is similar to the place of which of the following in plants?
    (A) plant cell walls
    (B) the complement of genes in each plant cell
    (C) a subset of a plant cell's gene complement
    (D) the five major hormones
    (E) the oligosaccharins

    103. The passage suggests that which of the following is a function likely to be performed by an oligosaccharin?
    (A) to stimulate a particular plant cell to become part of a plant's root system
    (B) to stimulate the walls of a particular cell to produce other oligosaccharins
    (C) to activate enzymes that release specific chemical messengers from plant cell walls
    (D) to duplicate the gene complement in a particular plant cell
    (E) to produce multiple effects on a particular subsystem of plant cells

    131. The author mentions specific effects that auxin has on plant development in order to illustrate the
    (A) point that some of the effects of plant hormones can be harmful
    (B) way in which hormones are produced by plants
    (C) hierarchical nature of the functioning of plant hormones
    (D) differences among the best-known plant hormones
    (E) concept of pleiotropy as it is exhibited by plant hormones

    132. According to the passage, which of the following best describes a function performed by oligosaccharins?
    (A) regulating the daily functioning of a plant's cells
    (B) interacting with one another to produce different chemicals
    (C) releasing specific chemical messengers from a plant's cell walls
    (D) producing the hormones that cause plant cells to differentiate to perform different functions
    (E) influencing the development of a plant's cells by controlling the expression of the cells' genes

    133. The passage suggests that, unlike the pleiotropic hormones, oligosaccharins could be used effectively to
    (A) trace the passage of chemicals through the walls of cells
    (B) pinpoint functions of other plant hormones
    (C) artificially control specific aspects of the development of crops
    (D) alter the complement of genes in the cells of plants
    (E) alter the effects of the five major hormones on plant development

    Q128:B
    Q129:D
    Q130:A
    Q131:E
    Q132:E
    Q133:C

    Need free GMAT or MBA advice from an expert? Register for Beat The GMAT now and post your question in these forums!
    Post Fri Oct 13, 2017 10:23 am
    Quote:
    128. According to the passage, the five well-known plant hormones are not useful in controlling the growth of crops because
    (A) it is not known exactly what functions the hormones perform
    (B) each hormone has various effects on plants
    (C) none of the hormones can function without the others
    (D) each hormone has different effects on different kinds of plants
    (E) each hormone works on only a small subset of a cell's genes at any particular time
    In paragraph 2, we get this sentence about plant hormones: The five have so many simultaneous effects that they are not very useful in artificially controlling the growth of crops.

    The answer is B

    _________________
    Veritas Prep | GMAT Instructor

    Veritas Prep Reviews
    Save $100 off any live Veritas Prep GMAT Course

    Enroll in a Veritas Prep GMAT class completely for FREE. Wondering if a GMAT course is right for you? Attend the first class session of an actual GMAT course, either in-person or live online, and see for yourself why so many students choose to work with Veritas Prep. Find a class now!
    Post Fri Oct 13, 2017 10:25 am
    Quote:
    129. The passage suggests that the place of hypothalamic hormones in the hormonal hierarchies of animals is similar to the place of which of the following in plants?
    (A) plant cell walls
    (B) the complement of genes in each plant cell
    (C) a subset of a plant cell's gene complement
    (D) the five major hormones
    (E) the oligosaccharins
    The first line of paragraph 3: The pleiotropy of the five well-studied plant hormones is somewhat analogous to that of certain hormones in animal. We then get a discussion of hypothalamic hormones in animals. The answer is D

    _________________
    Veritas Prep | GMAT Instructor

    Veritas Prep Reviews
    Save $100 off any live Veritas Prep GMAT Course

    Enroll in a Veritas Prep GMAT class completely for FREE. Wondering if a GMAT course is right for you? Attend the first class session of an actual GMAT course, either in-person or live online, and see for yourself why so many students choose to work with Veritas Prep. Find a class now!
    Post Fri Oct 13, 2017 10:33 am
    Quote:
    130. The passage suggests that which of the following is a function likely to be performed by an oligosaccharin?
    (A) to stimulate a particular plant cell to become part of a plant's root system
    (B) to stimulate the walls of a particular cell to produce other oligosaccharins
    (C) to activate enzymes that release specific chemical messengers from plant cell walls
    (D) to duplicate the gene complement in a particular plant cell
    (E) to produce multiple effects on a particular subsystem of plant cells
    The second and third sentences of the first paragraph: How then can these cells differentiate and form structures as different as roots, stems, leaves, and fruits? The answer is that only a small subset of the genes in a particular kind of cell are expressed, or turned on, at a given time.

    The point of the passage is to explain how a plant's regulatory system produces these discrete structures. We learn in the final paragraph the system works as follows: hormones --> enzymes ---> oligosaccharins --> specific effect on target structures. In other words, the oligosaccharins are the answer to the question of who allows cells to differentiate into structures such as roots. The answer is A

    _________________
    Veritas Prep | GMAT Instructor

    Veritas Prep Reviews
    Save $100 off any live Veritas Prep GMAT Course

    Enroll in a Veritas Prep GMAT class completely for FREE. Wondering if a GMAT course is right for you? Attend the first class session of an actual GMAT course, either in-person or live online, and see for yourself why so many students choose to work with Veritas Prep. Find a class now!

    Best Conversation Starters

    1 LUANDATO 127 topics
    2 lheiannie07 87 topics
    3 Roland2rule 79 topics
    4 AAPL 78 topics
    5 swerve 70 topics
    See More Top Beat The GMAT Members...

    Most Active Experts

    1 image description EconomistGMATTutor

    The Economist GMAT Tutor

    162 posts
    2 image description Brent@GMATPrepNow

    GMAT Prep Now Teacher

    121 posts
    3 image description Jay@ManhattanReview

    Manhattan Review

    121 posts
    4 image description Rich.C@EMPOWERgma...

    EMPOWERgmat

    120 posts
    5 image description GMATGuruNY

    The Princeton Review Teacher

    116 posts
    See More Top Beat The GMAT Experts