• Veritas Prep
    Free Veritas GMAT Class
    Experience Lesson 1 Live Free

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Veritas Prep
  • Magoosh
    Magoosh
    Study with Magoosh GMAT prep

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Magoosh
  • Kaplan Test Prep
    Free Practice Test & Review
    How would you score if you took the GMAT

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Kaplan Test Prep
  • Varsity Tutors
    Award-winning private GMAT tutoring
    Register now and save up to $200

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Varsity Tutors
  • EMPOWERgmat Slider
    1 Hour Free
    BEAT THE GMAT EXCLUSIVE

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    EMPOWERgmat Slider
  • Economist Test Prep
    Free Trial & Practice Exam
    BEAT THE GMAT EXCLUSIVE

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Economist Test Prep
  • Target Test Prep
    5-Day Free Trial
    5-day free, full-access trial TTP Quant

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    Target Test Prep
  • e-gmat Exclusive Offer
    Get 300+ Practice Questions
    25 Video lessons and 6 Webinars for FREE

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    e-gmat Exclusive Offer
  • PrepScholar GMAT
    5 Day FREE Trial
    Study Smarter, Not Harder

    Available with Beat the GMAT members only code

    MORE DETAILS
    PrepScholar GMAT

Ghana & Kenya

This topic has 29 member replies
Goto page
  • 1,
  • 2
Next
gmat740 MBA Student
Joined
16 Aug 2008
Posted:
1194 messages
Followed by:
15 members
Upvotes:
71
GMAT Score:
710

Ghana & Kenya

Post Sun Aug 16, 2009 5:21 pm
In a 1984 book, Claire C. Robertson argued that, before colonialism, age was a more important indicator of status and authority than gender in Ghana and in Africa generally. British colonialism imposed European-style male-dominant notions upon more egalitarian local situations to the detriment of women generally, and gender became a defining characteristic that weakened women�s power and authority.

[Line 18]Subsequent research in Kenya convinced Robertson that she had overgeneralized about Africa. Before colonialism, gender was more salient in central Kenya than [Line 24]it was in Ghana, although age was still crucial in determining authority. In contrast with Ghana, where women had traded for hundreds of years and achieved legal majority (not unrelated phenomena), the evidence regarding central Kenya indicated that women were legal minors and were sometimes treated as male property, as were European women at that time. Factors like strong patrilinearity and patrilocality, as well as women�s inferior land rights and lesser involvement in trade, made women more dependent on men than was generally the case in Ghana. However, since age apparently remained the overriding principle of social organization in central Kenya, some senior women had much authority. Thus, Robertson revised her hypothesis somewhat, arguing that in determining authority in precolonial Africa age was a primary principle that superseded gender to varying degrees depending on the situation.

Q4:
The passage indicates that Robertson�s research in Kenya caused her to change her mind regarding which of the following?
A. Whether age was the prevailing principle of social organization in Kenya before colonialism
B.Whether gender was the primary determinant of social authority in Africa generally before colonialism
C. Whether it was only after colonialism that gender became a significant determinant of authority in Kenyan society
D.Whether age was a crucial factor determining authority in Africa after colonialism
E Whether British colonialism imposed European-style male-dominant notions upon local situations in Ghana
Answer: See-line 20 "overgeneralised" what? =>Age as dominant factor. A says it all.

--------------------------------------------------------------------------------
Q5:
The passage suggests that after conducting the research mentioned in line 18, but not before, Robertson would have agreed with which of the following about women�s status and authority in Ghana?
A Greater land rights and greater involvement in trade made women in precolonial Ghana less dependent on men than were European women at that time.
B Colonialism had a greater impact on the status and authority of Ghanaian women than on Kenyan women.
C Colonialism had less of an impact on the status and authority of Ghanaian women that it had on the status and authority of other African women.
D The relative independence of Ghanaian women prior to colonialism was unique in Africa.
E Before colonialism, the status and authority of Ghanaian women was similar to that of Kenyan women.

Q6:
The author of the passage mentions the status of age as a principle of social organization in precolonial central Kenya in lines 24-26 most likely in order to
A. indicate that women�s dependence on men in precolonial Kenya was not absolute
B. contrast the situation of senior women to that of less senior women in precolonial Kenyan society
C. differentiate between the status and authority of precolonial Kenyan women and that of precolonial Ghanaian women
D. explain why age superseded gender to a greater extent in precolonial Kenya than it did elsewhere in Africa
E. identify a factor that led Robertson to revise her hypothesis about precolonial Africa
IMO => 4.A 5.E 6.b
OA=> 4.C 5.B. 6e


There has been lots of discussion on this question but no fruitful solution. I doubt the OA

http://www.urch.com/forums/gmat-reading-comprehension/65712-kenya-ghana-2.html

http://www.urch.com/forums/gmat-reading-comprehension/96951-rc-answer-correct.html

http://www.urch.com/forums/gmat-reading-comprehension/96952-rc-answer-correct.html

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
Thanked by: pragga
Need free GMAT or MBA advice from an expert? Register for Beat The GMAT now and post your question in these forums!
pradeepkaushal9518 Legendary Member
Joined
17 Mar 2010
Posted:
1309 messages
Followed by:
5 members
Upvotes:
33
Test Date:
july/august 2010
Target GMAT Score:
700+
GMAT Score:
neve
Top Reply
Post Wed Sep 07, 2011 9:20 am
its the conversation starter's responsibility to post source of question and the OA. else we keep guessing the answers waste time

_________________
A SMALL TOWN GUY

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
zander21 Senior | Next Rank: 100 Posts Default Avatar
Joined
29 Mar 2011
Posted:
40 messages
Followed by:
1 members
Upvotes:
1
Top Reply
Post Tue Sep 06, 2011 10:45 am
is it possible for BTG to post the correct answers?! I've searched all over the web and the answers are across the board, no one seems to know or post what is true.

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
pradeepkaushal9518 Legendary Member
Joined
17 Mar 2010
Posted:
1309 messages
Followed by:
5 members
Upvotes:
33
Test Date:
july/august 2010
Target GMAT Score:
700+
GMAT Score:
neve
Post Wed Sep 07, 2011 9:20 am
its the conversation starter's responsibility to post source of question and the OA. else we keep guessing the answers waste time

_________________
A SMALL TOWN GUY

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
zander21 Senior | Next Rank: 100 Posts Default Avatar
Joined
29 Mar 2011
Posted:
40 messages
Followed by:
1 members
Upvotes:
1
Post Tue Sep 06, 2011 10:45 am
is it possible for BTG to post the correct answers?! I've searched all over the web and the answers are across the board, no one seems to know or post what is true.

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
gunjan1208 Master | Next Rank: 500 Posts Default Avatar
Joined
28 Jul 2011
Posted:
416 messages
Followed by:
6 members
Upvotes:
28
Post Fri Sep 16, 2011 5:15 am
I was wrong with all

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
navami Legendary Member
Joined
20 Dec 2008
Posted:
540 messages
Followed by:
6 members
Upvotes:
37
Post Wed Sep 14, 2011 10:02 am
4- C
5- A
6 - B

Can any one explain me why I m wrong with 5 and 6?

_________________
This time no looking back!!!
Navami

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
JS_2 Junior | Next Rank: 30 Posts Default Avatar
Joined
20 Aug 2011
Posted:
23 messages
Post Sun Sep 11, 2011 10:08 pm
Even I got 4.C and 5.B
But got confused in the 6th question.
Option E is a more generalised statement while the question refers only to a specific part of the passage.So I would classify this one as a "detail question".
My ans for 6 is C

Anybody with an alternative explanation?

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
leumas Senior | Next Rank: 100 Posts
Joined
21 Aug 2011
Posted:
44 messages
Upvotes:
3
Test Date:
12/28/2011
Target GMAT Score:
800
GMAT Score:
NA
Post Sun Sep 11, 2011 7:11 am
gmat740 wrote:
In a 1984 book, Claire C. Robertson argued that, before colonialism, age was a more important indicator of status and authority than gender in Ghana and in Africa generally. British colonialism imposed European-style male-dominant notions upon more egalitarian local situations to the detriment of women generally, and gender became a defining characteristic that weakened women�s power and authority.

[Line 18]Subsequent research in Kenya convinced Robertson that she had overgeneralized about Africa. Before colonialism, gender was more salient in central Kenya than [Line 24]it was in Ghana, although age was still crucial in determining authority. In contrast with Ghana, where women had traded for hundreds of years and achieved legal majority (not unrelated phenomena), the evidence regarding central Kenya indicated that women were legal minors and were sometimes treated as male property, as were European women at that time. Factors like strong patrilinearity and patrilocality, as well as women�s inferior land rights and lesser involvement in trade, made women more dependent on men than was generally the case in Ghana. However, since age apparently remained the overriding principle of social organization in central Kenya, some senior women had much authority. Thus, Robertson revised her hypothesis somewhat, arguing that in determining authority in precolonial Africa age was a primary principle that superseded gender to varying degrees depending on the situation.

Q4:
The passage indicates that Robertson�s research in Kenya caused her to change her mind regarding which of the following?
A. Whether age was the prevailing principle of social organization in Kenya before colonialism
B.Whether gender was the primary determinant of social authority in Africa generally before colonialism
C. Whether it was only after colonialism that gender became a significant determinant of authority in Kenyan society
D.Whether age was a crucial factor determining authority in Africa after colonialism
E Whether British colonialism imposed European-style male-dominant notions upon local situations in Ghana
Answer: See-line 20 "overgeneralised" what? =>Age as dominant factor. A says it all.

--------------------------------------------------------------------------------
Q5:
The passage suggests that after conducting the research mentioned in line 18, but not before, Robertson would have agreed with which of the following about women�s status and authority in Ghana?
A Greater land rights and greater involvement in trade made women in precolonial Ghana less dependent on men than were European women at that time.
B Colonialism had a greater impact on the status and authority of Ghanaian women than on Kenyan women.
C Colonialism had less of an impact on the status and authority of Ghanaian women that it had on the status and authority of other African women.
D The relative independence of Ghanaian women prior to colonialism was unique in Africa.
E Before colonialism, the status and authority of Ghanaian women was similar to that of Kenyan women.

Q6:
The author of the passage mentions the status of age as a principle of social organization in precolonial central Kenya in lines 24-26 most likely in order to
A. indicate that women�s dependence on men in precolonial Kenya was not absolute
B. contrast the situation of senior women to that of less senior women in precolonial Kenyan society
C. differentiate between the status and authority of precolonial Kenyan women and that of precolonial Ghanaian women
D. explain why age superseded gender to a greater extent in precolonial Kenya than it did elsewhere in Africa
E. identify a factor that led Robertson to revise her hypothesis about precolonial Africa
IMO => 4.A 5.E 6.b
OA=> 4.C 5.B. 6e

There has been lots of discussion on this question but no fruitful solution. I doubt the OA
First of all the question is incomplete and complete passage could lead to a more clear situation (18-24 etc.,)

Based on the above details - Answer should be 4C, 5C, 6E

4 is C since it clearly states that she realized that she cannot generalize about africa after the research in Kenya.

If u can post the full paragraph, it could be helpful.

Thanks.

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
pradeepkaushal9518 Legendary Member
Joined
17 Mar 2010
Posted:
1309 messages
Followed by:
5 members
Upvotes:
33
Test Date:
july/august 2010
Target GMAT Score:
700+
GMAT Score:
neve
Post Mon Dec 20, 2010 4:57 am
gmat 740 what's d source??????

_________________
A SMALL TOWN GUY

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
maddy2u Senior | Next Rank: 100 Posts
Joined
07 Jan 2010
Posted:
32 messages
Upvotes:
2
GMAT Score:
710
Post Mon Dec 20, 2010 4:43 am
What is the source of this question ?

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
frank1 Legendary Member Default Avatar
Joined
22 Jan 2010
Posted:
537 messages
Followed by:
1 members
Upvotes:
14
Post Sun Nov 21, 2010 11:19 pm
I got 2/3

and i think the question in 5 is not what was situation like(which we get after we read whole passage) rather question seems to what author might have agreed before that point (Robertson would have agreed....before... )

Initially she would have agreed all african women are same
but NOW SHE realiazes she has OVERGENERALIZED that all were same
Infact status Keneyain women proved to be different than others(which she has thought was same)

so i think we cannot totally cross off E
I dont say OA is bad but it is not better than E i guess....

_________________
GMAT score is equally counted as your GPA and 78 clicks can change you life.

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
pradeepkaushal9518 Legendary Member
Joined
17 Mar 2010
Posted:
1309 messages
Followed by:
5 members
Upvotes:
33
Test Date:
july/august 2010
Target GMAT Score:
700+
GMAT Score:
neve
Post Tue Jul 06, 2010 10:27 pm
ya i agree with Q4 having answer A and B for question Q5

Q4-Claire C. Robertson argued that, before colonialism, age was a more important indicator of status and authority than gender in Ghana and in Africa generally

hence A is correct

Q5-In contrast with Ghana, where women had traded for hundreds of years and achieved legal majority (not unrelated phenomena), the evidence regarding central Kenya indicated that women were legal minors and were sometimes treated as male property, as were European women at that time

the above line indicate that E is incorrect they dont have similar conditions

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
DanaJ Site Admin
Joined
01 Jan 2009
Posted:
2567 messages
Followed by:
550 members
Upvotes:
712
GMAT Score:
770
Post Tue Jul 06, 2010 10:49 am
The correct answer is actually listed as B in Q5.

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag
ssgmatter Legendary Member Default Avatar
Joined
06 Jan 2010
Posted:
549 messages
Followed by:
3 members
Upvotes:
16
Test Date:
TBD
Target GMAT Score:
750
Post Tue Jul 06, 2010 7:10 am
I dont understand that how C can be the correct answer for Q.5 here ....really confusing

_________________
Best-
Amit

  • +1 Upvote Post
  • Quote
  • Flag

Best Conversation Starters

1 lheiannie07 116 topics
2 LUANDATO 67 topics
3 swerve 66 topics
4 ardz24 61 topics
5 AAPL 59 topics
See More Top Beat The GMAT Members...

Most Active Experts

1 image description Scott@TargetTestPrep

Target Test Prep

213 posts
2 image description Brent@GMATPrepNow

GMAT Prep Now Teacher

177 posts
3 image description Jeff@TargetTestPrep

Target Test Prep

168 posts
4 image description Rich.C@EMPOWERgma...

EMPOWERgmat

133 posts
5 image description GMATGuruNY

The Princeton Review Teacher

126 posts
See More Top Beat The GMAT Experts