• 5 Day FREE Trial
Study Smarter, Not Harder

Available with Beat the GMAT members only code

• 1 Hour Free
BEAT THE GMAT EXCLUSIVE

Available with Beat the GMAT members only code

• Free Veritas GMAT Class
Experience Lesson 1 Live Free

Available with Beat the GMAT members only code

• Get 300+ Practice Questions

Available with Beat the GMAT members only code

• Award-winning private GMAT tutoring
Register now and save up to \$200

Available with Beat the GMAT members only code

• Free Trial & Practice Exam
BEAT THE GMAT EXCLUSIVE

Available with Beat the GMAT members only code

• Magoosh
Study with Magoosh GMAT prep

Available with Beat the GMAT members only code

• 5-Day Free Trial
5-day free, full-access trial TTP Quant

Available with Beat the GMAT members only code

• Free Practice Test & Review
How would you score if you took the GMAT

Available with Beat the GMAT members only code

## Chicken Feed

krishna kumar Junior | Next Rank: 30 Posts
Joined
11 Jun 2010
Posted:
15 messages

#### Chicken Feed

Sun Dec 12, 2010 2:53 am

If a farmer sells 75 of his chickens, his stock of feed will last 20 more days than planned,but if he buys 100 more chickens, he will run out of feed 15 days earlier than planned. If no chickens are sold or bought the farmer will be exactly on schedule. How many chickens does the farmer have?

A. 60

B. 120

C. 240

D. 275

E. 300

OA E

Need free GMAT or MBA advice from an expert? Register for Beat The GMAT now and post your question in these forums!

### GMAT/MBA Expert

GMATGuruNY GMAT Instructor
Joined
25 May 2010
Posted:
13608 messages
Followed by:
1796 members
13060
GMAT Score:
790
Sun Dec 12, 2010 4:53 am
krishna kumar wrote:

If a farmer sells 75 of his chickens, his stock of feed will last 20 more days than planned,but if he buys 100 more chickens, he will run out of feed 15 days earlier than planned. If no chickens are sold or bought the farmer will be exactly on schedule. How many chickens does the farmer have?

A. 60

B. 120

C. 240

D. 275

E. 300

OA E
The number of chickens is inversely proportional to the number of days. As the number of chickens increases, the number of days must decrease, so that the same amount of feed is consumed. The product of the two values must remain constant. Thus, we can write the following equation:

(number of chickens)*(number of days) = (number of chickens)*(number of days)

Let d = number of days. Let's plug in the answer choices for the number of chickens.

Feed for 240 chickens lasts for d days, feed for 240-75=165 chickens lasts for d+20 days.
240d = 165(d+20)
d=44 days.
Thus feed = 240*44 = 10,560.
100 more chickens = 240+100=340 chickens. 10,560 is not divisible by 340.
Eliminate C.

Feed for 275 chickens lasts for d days, feed for 275-75=200 chickens lasts for d+20 days.
275d = 200(d+20)
d=53.33 days. Doesn't work.
Eliminate D.

Feed for 300 chickens lasts for d days, feed for 300-75=225 chickens lasts for d+20 days.
300d = 225(d+20)
d=60 days.
Thus feed = 300*60 = 18000.
100 more chickens = 300+100= 400 chickens. 18000/400 = 45 days.
60-45 = 15 fewer days. Success!

_________________
Mitch Hunt
GMAT Private Tutor
GMATGuruNY@gmail.com
If you find one of my posts helpful, please take a moment to click on the "Thank" icon.
Available for tutoring in NYC and long-distance.

Thanked by: krishna kumar
Free GMAT Practice Test How can you improve your test score if you don't know your baseline score? Take a free online practice exam. Get started on achieving your dream score today! Sign up now.
limestone Master | Next Rank: 500 Posts
Joined
11 Jul 2010
Posted:
307 messages
Followed by:
1 members
36
Test Date:
01/11/2010
Target GMAT Score:
720+
GMAT Score:
640
Sun Dec 12, 2010 3:22 am
Let's say:

The number of chicken : x
The number of scheduled days that the farmer's stock will last: a
And each chick eats 1 bag of food each day ( plug in 1 for the sake of simplicity. We can say "y" be the bags of food each chick eat per day, however, "y" will be simplify in 2 sides when we write down our equation. So why not take "1"?)

Number of stock those chicken eat per day: x*1 = x
The farmer's total stock: x*a

In the first case:
Number of chicken : x - 75
Number of days: a + 20
Then the equation is : (x-75)(a+20) = ax ( The farmer's stock is unchanged), or
20x - 75a - 1500 = 0, or
4x - 15a - 300 = 0 (I)

In the second case:
Number of chicken: x+100
Number of days: a - 15
Then the equation is: (x+100)(a-15) = ax, or
-15x + 100a - 1500 = 0, or
-3x + 20a - 300 = 0 (II)

From I and II:
4x -15a =-3x + 20a
7x = 35a
x = 5a
Plug in x = 5a into (I):
20a - 15a - 300 =0
or 5a = 300 = x

Thus Pick E.

_________________
"There is nothing either good or bad - but thinking makes it so" - Shakespeare.

Thanked by: krishna kumar

### Best Conversation Starters

1 lheiannie07 116 topics
2 LUANDATO 68 topics
3 swerve 65 topics
4 ardz24 65 topics
5 Roland2rule 64 topics
See More Top Beat The GMAT Members...

### Most Active Experts

1 Scott@TargetTestPrep

Target Test Prep

198 posts
2 Brent@GMATPrepNow

GMAT Prep Now Teacher

181 posts
3 Jeff@TargetTestPrep

Target Test Prep

168 posts
4 Rich.C@EMPOWERgma...

EMPOWERgmat

134 posts
5 GMATGuruNY

The Princeton Review Teacher

119 posts
See More Top Beat The GMAT Experts